Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

Žádné očkování neochrání člověka na 100%. Není pravda, že očkování pro covidu chrání před těžkým průběhem a smrtí. To jsou vše jen populistické a zjednodušující tvrzení vlády a dalších odborníků.

Očkování, dejme tomu, chrání před těžkým průběhem a smrtí na 95% (jak je to teď u indické mutace nevím). Tzn., že u pěti lidí ze sta nezabrání těžkému průběhu a smrti. Jenže to takoví mikirové s vysokou školou života nemohou pochopit - "támhle Lojza byl očkovaný, dostal covid a zemřel. Tzn. celé očkování je na hovno".  Je to o statistice, ne o konkrétních případech.

Kdy bude konec? Nevím. Čím více lidí bude očkovaných nebo bude mít prodělaný covid, myšleno v rámci celého světa, tím menší šance bude na vznik mutací a další šíření viru. Loni jsem si myslel, že letos v létě už budeme mít klid, ale bohužel. Dnes si myslím, že ještě příští rok se budeme potýkat s touto pandemií.

0 Citovat

@jan vidim - ockovanie najlepsie chrani v kolektivnej imunite .. preto tu nemame napr. vysokoinfekcne osypky. 
Nie je potreba 100% zaockovanosti, no cim vyssie tym lepsie lebo sa ochrania aj ti ktori sa NEMOZU ockovat nie ze NECHCU.

Inak som zvedavy na jednu predpoved. Zevraj 4 vlna sa uz neocakava, lebo ak tretia bude dostatocne silna ako sa predpoklada tak po nej zostanu len dve skupiny ludi - ti ktori maju ockovanie a ti ktori covid prekonali. Takze cely narod by mal byt premoreny a virus sa uz nebude moct ako sirit, kedze vsetci zivi budu mat protilatky.

0 Citovat

https://www.novinky.cz/domaci/di...h-40367330

Bravo jeste smest ze stolu  testy po navratu  neockovanych protoze je to diskriminace  Jednotlive zeme by taky nemely mit moznost si urcovat sve podminky a letecke spolecnosti uz vubec ne  je treba ukoncit covidouvou hysterii a otevrit celou EU bez jakychkoliv podminek 

Samozrejme pocitam s tim ,ze Vojtech a spol nebude respektovat rozhodnuti soudu a bude dal vymyslet sve nesmysly uz at tahle vlade skonci !  

A hura do me za nenoseni rousky v letadle  a otazka proc asi lekar odmita ockovani ? Asi vi co je to za svinstvo  Zdravy clovek nepotrebuje do tela bodnout v podstate chripkovy virus 

0 Citovat

@tonicu vazim si te skvekle cestujes  i chapu, ze jako poctivy novopeceny otec jsi starostlivy o malickou ,ale zapominas na jednu skupinu: neockovani co se covidem nenakazili a z velkou pravdepodobnosti ani nenakazi i kdyz by s nim nekde prisli do styku ,jednoduse proto, ze maji  v tele dostatek obranych latek a nesnizovali si  svou imunitu  hadrem na hube a nehystercili ,ale pouzivali vlastni selsky rozum . Osobne jsem nemel chripku asi 20 let tak nevidim zadny duvod proc bych mel dostat covid ,jiste je nebezpecnejsi s tim souhlasim ,ale porad je to v principu chripkovy virus a to nekteri svedci covidovi nechteji slyset  a  dalsi skupina lidi u moci toho vyuzila ke svym zajmum a zbohatnuti a to je hodne spatne 

0 Citovat

Ortoped ví o očkování a virech úplný hovno. Asi jako čekat, že řidič kamionu bude umět pilotovat letadlo. Každý umí svoje a ač jsou to oboje dopravní prostředky, znalost jednoho opravdu neznačí vůbec nic o znalosti druhého.

 

tonic: Ale v Čechách už 4 vlny byly. :D :D :D 

0 Citovat

tmx, prvu vlnu sme vlastne ani nemali ... to boli zaciatocnicke cisla oproti jeseni 2020 a jari 2021 :)

@mikir, vsak prajem len nech ti to vydrzi. zase kolko bolo takych hrdinov co o chripocke blabotali aj na jesen/jar a uz sa na nich spomina len na cintorine.  

0 Citovat

Nejvíc mě sere, že státy mi nedovolej risknout to, že chytim covid. Ať každý nese za svoje chování následky. Tzn. buď následek nudy z toho že je zavřenej anebo zadejchanej z roušky a na druhou stranu následek v podobě nemoci. Dnes si nemůžu vybrat a nebo můžu vybrat kockopsa

0 Citovat

tonic napsal(a):

tmx, prvu vlnu sme vlastne ani nemali ... to boli zaciatocnicke cisla oproti jeseni 2020 a jari 2021 :)

@mikir, vsak prajem len nech ti to vydrzi. zase kolko bolo takych hrdinov co o chripocke blabotali aj na jesen/jar a uz sa na nich spomina len na cintorine.  

Fór bude, až to Mikir chytí někde v cizině a skončí v nemocnici. Vzhledem k tomu, že si pojištění neplatí, tak se slušně prohne... 

0 Citovat

No zrovna te letecké dopravy se to těžko bude týkat a respirator budeš nosit dal...

Pr. Easyjet (britska? společnost), linka Praha (čr) - Amsterdam (nizozemi). Pravidla kterého statu se budou na let vztahovat?  To co si urci letecka společnost ne?

0 Citovat

To je ještě v pohodě. Ale co let s EasyJet z Prahy do Říma s přestupem v Amsterdamu? Takže to máme pravidla:

- Easyjetu z Ceska

- Easyjetu z Holandska

- Cesko - Italie

- Cesko - Holandsko

- Holandsko - Italie

a co si jako z toho mám vybrat a jak sledovat co aktuálně platí?

 

0 Citovat

Presne, na leteckou přepravu  to bude neuplatnitelne

0 Citovat

Zrovna v dopravě to bude snadné- roušky nebo respirátory už na věčné časy a nikdy jinak. 

0 Citovat

tbu napsal(a):

Loni jsem si myslel, že letos v létě už budeme mít klid, ale bohužel. Dnes si myslím, že ještě příští rok se budeme potýkat s touto pandemií.

Že budou kvůli covidu problémy s cestováním do některých zemí mimo Evropu ještě třeba za rok, to se dá předpokládat (pro neočkované to může být i déle), ale co teda očekáváš? Že přijdou varianty obcházející imunitu po očkování a prodělání covidu? Je to možné, ale mezi tím množstvím variant se dosud taková neobjevila. Navíc taková varianta musí mít schopnost šířit se rychleji než ostatní varianty cirkulující v populaci. Pokud přijde a bude obcházet imunitu jen částečně, způsobí to ještě nějaké komplikace, ale mnohem menší než dřív. Pokud bude obcházet výrazně víc než z 50 %, bude třeba přeočkování modifikovanými vakcínami alespoň rizikové populace, což nějakou dobu potrvá a do té doby budou opět nějaká nepříjemná omezení, ale pravděpodobnost tohoto scénáře mi nepřijde moc velká.

K tomu, co napsal tonic, bych řekl, že ty předpovědi jsou pár týdnů staré a zřejmě se už nevyplní, protože ta aktuální vlna i přes vysokou nakažlivost delty slábne (růst přestal, někde je pokles) téměř všude, kde je populace více proočkovaná nebo promořená. Dokonce i v UK, kde před týdnem rozvolnili, začal od té doby pokles. V zemích, kde delta začala v posledních týdnech, ještě může nějakou dobu trvat (podle imunity a opatření), ale z dosavadních zkušeností s covidem (i deltou) to vypadá, že déle než 2 měsíce nárůst obvykle netrvá (ať už díky imunitě, opatřením nebo že si lidi dají víc pozor). Existuje i ta skupina lidí, co zmínil mikir, kteří se nenakazili a pravděpodobně ani nenakazí, a to z důvodu dobré slizniční imunity nebo díky zkřížené reaktivitě. Více o tom třeba v tomto rozhovoru: https://www.novinky.cz/koronavir...k-40346029

Jinak když už chce někdo mluvit o tom, že by se mělo dosáhnout co nejvyšší proočkovanosti, měl by to vztahovat k nepromořené populaci a ne nutit do očkování ty, kteří jsou díky promoření chránění min. srovnatelně, ale spíš ještě líp než očkovaní. Když už tyto očkovat, tak s větším odstupem, individuálně a pouze jednou dávkou. O tom se mluví od jara a dnes o tom mluvil v TV i Konvalinka, který patří z odborníků v médiích k největším panikářům. V tomto výborném (ale místy až příliš odborném) rozhovoru o tom imunolog Thon mluvil také a vysvětlil, v čem se lidi z MZ, MeSES a podobní pletou, jak matou veřejnost zkreslenými informacemi a jaké výmluvy dokola opakují, např. zde:

Vy byste lidi po prodělání covidu očkoval?

"V těchto případech se musí postupovat maximálně individuálně, ostatně jako vždy při očkování. My musíme očkovat bezpečně, nikoliv bezhlavě. To znamená znát pacientův stav, jeho anamnézu a samozřejmě aktuální hladiny protilátek. A poté v odůvodněných případech uvažovat o přeočkování. Ovšem maximálně jednou dávkou vakcíny, která může fungovat jako booster přirozeně nabytých protilátek. Stimulace organismu dalšími dávkami už nemá smysl. Další dávka už nezvýší hladinu protilátek ani jejich kvalitu. A naopak může dojít ke zbytečným komplikacím a vážným nežádoucím účinkům, kterým lze při správném podání vakcíny dobře předejít."

Epidemiolog Smejkal ale v rozhovoru pro iRozhlas.cz nedávno uvedl, že nic takového žádná studie nepotvrdila. Kombinace vysoké hladiny protilátek a vakcíny prý žádné nežádoucí účinky nezpůsobuje. Doslova řekl, že je to mýtus.

"A můžete mi říci, kdo by takovou neetickou studii provedl a kdo by ji schválil v případě skutečných znalostí klinické imunologie a imunitních mechanismů, včetně důsledků vedlejších účinků imunokomplexové reakce a dalších interakcí?" 

https://www.novinky.cz/domaci/cl...g-40367050

Naštěstí už o uznávání protilátek nemluví jen odborníci, kteří do mainstreamu nejsou příliš zvaní (ale rozumí tomu většinou mnohem víc než Smejkal a spol.), ale prosazuje to i Prymula a Babiš, jehož dcera Vivien se dostala do nepříjemné situace způsobené Babišovou vládou. Chtěla by se očkovat, ale má moc protilátek a asi rodiče jí to nechtějí dovolit (nebo možná jí to nedoporučil lékař, není to z článku jasné). Jo, cizí lidi jsou mu ukradení, ti ať si protilátky neměří a nezdržují očkovací kampaň, ale zdraví dcery riskovat nebude: https://echo24.cz/a/S5Ld5/babis-...i-ockovana

Bohužel si Smejkal a další podobní odborníci a politici, kteří jim naslouchají, neuvědomují, že šířením zkreslených informací a nevybíravým nucením k očkování i těch, kteří ho nepotřebují, riskují, že pokud v dohledné době přijde opravdu nebezpečný virus, značná část lidí se jim na opatření vykašle, protože ztratili i poslední zbytky důvěry ve vládu a některé úřady.

 

0 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Nejvíc mě sere, že státy mi nedovolej risknout to, že chytim covid. Ať každý nese za svoje chování následky. Tzn. buď následek nudy z toho že je zavřenej anebo zadejchanej z roušky a na druhou stranu následek v podobě nemoci. Dnes si nemůžu vybrat a nebo můžu vybrat kockopsa

škoda že nelze zařídit, aby se v takovém případě léčba neplatila ze společného zdravotního pojištění

0 Citovat

Jo, proti tomu bych nic neměl, nic moc bych nedodrzoval a pak si to zaplatil

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

škoda že nelze zařídit, aby se v takovém případě léčba neplatila ze společného zdravotního pojištění

A pak bychom k tomu přidali ještě pár desítek dalších podobných diagnóz... a to by teprve byly pojišťovny v balíku!

0 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Jo, proti tomu bych nic neměl, nic moc bych nedodrzoval a pak si to zaplatil

Když by to šlo zařídit ze bys ohrožoval jen sebe tak klidně, což ale u infekčního onemocnění nelze 

0 Citovat

Jenže teď, když jsou téměř všichni z rizikových skupin očkovaní nebo měli možnost se očkovat, už úplně neplatí to, co dříve ohledně infekčního onemocnění. Leoš asi nemyslel úhradu nákladů jiných, které dotyčný nakazil, ale jeho vlastní léčení. V takovém případě platí to, co napsal mirjur. Osobně bych byl aspoň pro výrazné bonusy a malusy u zdravotního pojištění, ale je mi jasné, že to není v praxi proveditelné.

0 Citovat

@tonic a případní další horliví zastánci očkování ze Slovenska: Co říkáte na tuto zprávu? Já teda čumím, jak stát, který prosazuje očkování snad nejdrzeji či nejsprostěji na světě nemá proočkované lídry (další předsedy koaličních stran nepočítám, protože ty měly tak málo hlasů, že se jejich předsedové za lídry nedají brát). Kritizuje aspoň opozice Matoviče za ten způsob prosazování očkování?

Slovenský expremiér Matovič dostal první dávku vakcíny Sputnik

Předseda hnutí OĽaNO je posledním lídrem koalice, který se nechal očkovat. Opoziční lídři Pellegrini (Hlas), Fico (Smer) a Kotleba (ĽSNS) očkovaní nejsou. (Denník N)

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Jenže teď, když jsou téměř všichni z rizikových skupin očkovaní nebo měli možnost se očkovat, už úplně neplatí to, co dříve ohledně infekčního onemocnění. Leoš asi nemyslel úhradu nákladů jiných, které dotyčný nakazil, ale jeho vlastní léčení. V takovém případě platí to, co napsal mirjur. Osobně bych byl aspoň pro výrazné bonusy a malusy u zdravotního pojištění, ale je mi jasné, že to není v praxi proveditelné.

Co si vezmeš na duchodcich nebo nezamestnanych. Nic. Ve výsledku by na to doplatili zase ti zodpovědní. Nápad hezký, ale těžko realizovatelný.

0 Citovat

tbu napsal(a):

Kdy bude konec? Nevím. ... Dnes si myslím, že ještě příští rok se budeme potýkat s touto pandemií.

Ještě bych k tomu dodal, že i když pravděpodobně už nebude důvod pro potýkání se s touto pandemií viz má 1. reakce, může trvat ještě dlouho. Bude totiž strašit v hlavách zmanipulovaných lidí, kteří si nechají líbit zbytečná opatření od politiků, kteří jsou buď také pod vlivem odborníků - svědků covidových nebo situaci využívají ve svůj prospěch či se v té "záchraně" životů z případných dalších vln nějak realizují a potřebují si dokazovat svou moc nad lidmi (u Matoviče bych tipoval všechny tyto motivace).

Já doufám, že v ČR převládne u většiny lidí zdravý selský rozum a naučíme se s covidem žít (a ne solidárně umírat - třeba na strach a stres z opatření, omezování pohybu, omezování kontaktů, což lidem také ničí imunitu - s těmi, co mají tak špatnou imunitu, že jim ani očkování nepomůže, ostatně většina z nich o takovou solidaritu nestojí a nestojí o ni, i kdyby šlo "jen" o ničení zdraví ostatních). K optimismu mě vedou i rozhodnutí NSS a dalších soudů. U některých západních demokracií (zvlášť Austrálie, NZ, Norsko), ale i některých autoritářských zemí na východě mám obavy, že se to tam potáhne ještě dlouho a když se objeví třeba i za pár let pár nových případů klidně i varianty srovnatelné s dnešními, na kterou bude mít většina populace imunitu, budou hned zavádět lokální nebo oblastní lockdowny (když se chce, důvod se vždy najde a poslušné ovce, které v těchto zemích převládají, budou nadšené, jak se o ně pastýři starají - co kdyby to byla nová varianta, která obchází imunitu?).

@floodland: Jasně že by to nemohlo být podle škodního průběhu jako u pojištění aut, protože to by se týkalo nejvíc důchodců. Spíš by se dalo uvažovat, že třeba podle statistik navyšuje kouření, nadměrné pití alkoholu, nadměrná obezita (ti z důvodu nemoci by byli vyjmuti) náklady o x % a to by se třeba i jen z méně než 10 % promítlo do malusů. Tím pádem by bylo na bonusy pro ostatní celkem dost, ale dostali by je jen ti, co čerpali za určité poslední období málo. I když jsem napsal, že bych pro to byl, tak spíš jen v nějakém ideálním světě. Když ale vidím, kam se řítí svět pod vlivem různých sociálních inženýrů a progresivistů nebo naopak extrémních konzervativců (viz Polsko), prosazovatelů nesmyslné stoprocentní elektromobility atd., kteří chtějí ostatním vnucovat svou představu o světě a myslí to třeba i dobře, ale neuvědomují si širší souvislosti, tak se obávám, že bychom si pak mohli povzdechnout bonmotem Viktora Černomyrdina "Měli jsme ty nejlepší úmysly, ale dopadlo to jako vždy."

0 Citovat

Libor_S s první části naprostý souhlas. Ohledně té druhé části odpovědi Floodlandovi, osobně jsem za poslední dva roky v čerpání zdravotního pojištění v mínusu 200.000 za výkony. Ale zase řadu let předtím jsem po nich dlouho nic nepotřeboval. 

 

0 Citovat

@Miguelas: No tak bys podle této mé úvahy za poslední 2 roky neměl žádný bonus ani malus, ale pokud by se tě netýkaly ty rizikové faktory, mohl bys před tím mít bonusy.

0 Citovat

Obecně by se malusy měly týkat pouze zanedbané péče nebo vědomého zvyšování rizika. Kouření a alkohol nelze počítat, to už je dostatečně zdaněno v ceně. 

Pojištění aut také není úplně OK, nepočítá např. s bezeškodným ježděním se služebním autem. Bonus neni ani pro firmu ani pro zaměstnance. Když si pak po 20 letech koupím soukromé, tak se nedoplatim.

0 Citovat

tonic napsal(a):

tmx, prvu vlnu sme vlastne ani nemali ... to boli zaciatocnicke cisla oproti jeseni 2020 a jari 2021 :)

@mikir, vsak prajem len nech ti to vydrzi. zase kolko bolo takych hrdinov co o chripocke blabotali aj na jesen/jar a uz sa na nich spomina len na cintorine.  

Ale ano vsak tak jak po ockovani  nejaky pocet lidi zemrel tak zemreli zdravi lide co dostli covid  ale prevazna vetsina zemrelych  byli lide nemocni a oslabeni 

0